Iratkozzon fel hírlevelünkre

Állásbörze határon túli hallgatóknak


Ez a felület a szülőföldi elhelyezkedést szolgáló információk közzétételére szolgál.


Bepillantás a MÁSZ I. Határon túli állásbörze rendezvényébe

 

 

A Márton Áron Szakkollégium hagyományteremtő jelleggel szervezte meg az I. Határon túli állásbörzét és szakmai vitanapot 2016. április 1-én Budapesten. Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a Márton Áron Szakkollégium határon túli magyar hallgatókért végzi munkáját. Különböző szakmai ösztöndíj programokkal, támogatásokkal segíti őket magyarországi illetve szülőföldi tanulmányaik során. Felvállalt hivatásaként saját lehetőségei mentén elősegíti a magyarországi tanulmányokat végző hallgatók szülőföldi boldogulását. Az állásbörze célja, hogy a magyarországi egyetemeken, főiskolákon diplomázó határon túli magyar fiatalokkal megismertesse a szülőföldi munkavállalási, elhelyezkedési lehetőségeiket akár alkalmazotti, akár vállalkozói formában gondolkodva. Egy napon, egy helyen képviseltette magát a kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és felvidéki foglalkoztatási tér.

A nap programjában mind a hallgatók, mind pedig a kiállító vállalkozások, cégek és szakmai szervezetek megtalálhatták a számukra fontos információkat, ismereteket. Előadások hangoztak el a magyar-magyar gazdasági és társadalmi kapcsolatokat erősítő, a határon túli magyarlakta területek gazdasági fellendítésére szolgáló nemzetpolitikai törekvésekről, valamint a szülőföldjükre hazatérni szándékozó fiatalok diplomahonosítási teendőiről. Előbbiekről a Miniszterelnökség képviseletében Dr. Grezsa István kormánybiztos és Hajnal Virág főreferens tartott prezentációt, az utóbbiról Kohus Zsolt, a Magyar Doktoranduszok Közösségének koordinátora. A klasszikus értelemben vett börze rész régiónként külön terekben kínált rövid, gyakorlatias előadásokat és azt követő kötetlen diskurzust a térség gazdasági, elhelyezkedési szakembereivel, valamint a jelen lévő cégek képviselőivel. Minden regionális térben visszaköszönő téma volt a vállalkozásindítás, működtetés és a buktatók kivédése, melyről olyan vállalkozók beszéltek, akik a saját életük, vállalkozásuk példáit adták át a jelen levő fiataloknak.

Egyik hallgatónk így értékelte a Vajdaság regionális terét: „A régiónként felállított mini előadókban értékes előadásokat hallhattunk olyan emberektől, akik az élet valamely  területein kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Ők rendelkeznek azzal a képességgel, hogy ösztönözni tudják a jövő generációit arra, merjenek nyitni az új dolgok felé, merjenek álmodni.” (Z.Á., Vajdaság)

A tapasztalataikat átadó vállalkozók cégei különböző tevékenységi körrel bírnak: weboldal-készítés, design és PR tevékenység, fakitermelés, élelmiszeripari termék előállítás és értékesítés, stb. Szóba kerültek helyi pályázati lehetőségek és programok, melyek által a vállalkozásokat elindító kezdeti tőke kiváltható. Ezek a programok részben pályázhatók, részben a helyi munkaügyi központ, hivatal szervezi őket. Érdemes tehát e szülőföldi szervezeteket nem csak konkrét álláslehetőségek után kutatva felkeresni!

A bemutatkozó cégek közül néhány rövid prezentációt is tartott a vállalatáról, melyek összefoglaló jellegű információkat is tartalmaztak, valamint újabb és újabb témát adtak a hallgatók és a cégek párbeszédének.
A kiállító cégek által keresett szakemberek, valamint az érdeklődő hallgatók által képviselt szakmák csak részben találkoztak – hiszen minden törekvés ellenére e rendezvény ennyi régió szerepeltetése mellett ezt nem vállalhatta fel maradéktalanul – a látogatók visszajelzéséből mégis elégedettséget tapasztaltunk a szolgáltatott tartalmat illetően. „A program kevéssé érintette a szakterületemet, viszont mégis sok hasznos tapasztalattal, információval gyarapodtam.” (B.D., Vajdaság)

Azok a résztvevők, látogatók, akikben az elhelyezkedéssel, munkavállalással, önmaguk helyének megtalálásával valamiféle bizonytalanság, tanácstalanság fogalmazódott meg, feliratkozhattak Pusztai Norbert karrier tanácsadóhoz egy kb. 20 perces személyes beszélgetésre, tanácsadásra. A vele beszélgető fiatalok egyöntetűen pozitívan értékelték jelenlétét, a szakember serkenteni tudta a szakma elején álló fiatalokat.

A kiállító vállalkozók számára a leendő munkatársukkal való kapcsolatfelvételen kívül a börze szakmai kapcsolatépítési lehetőségeket is kínált. Ezen kívül megismerhették a magyar kormányzat határon túli magyar tulajdonú cégeket érintő kezdeményezéseit, programjait és terveit.

A börze párbeszédeit egy kerekasztal-beszélgetés követte Dr .Tonk Márton (Sapientia EMTE, Erdély - dékán) moderálásával, melyen minden régió több színtérről (felsőoktatás, térségi foglalkoztatás, vállalkozói szféra) képviseltette magát. A résztvevők a szülőföldön maradás, valamint a napjainkban tapasztalható elvándorlás jelenségét kísérelték meg körbejárni. A téma fontossága és tartalmi bősége, valamint az idő szorítása miatt több gondolat csupán a felvetésig jutott el, melyre aztán a résztvevők és a hallgatóság szabadon kereshette a válaszokat. Talán egy következő kerekasztal keretében konkrét kitörési pontok, javaslatok is kirajzolódnának.

A börzét esti levezetésként Mérő László publicista előadása zárta, melyben a korszerű tudás természetéről beszélt, a konvertálható tudás gondolatát szórakoztató módon mutatta be.

Úgy tűnik, a jelen lévő hallgatók több szempontból is profitáltak a börzéből, egyikük talán nem ok nélkül fogalmazott ekképpen: ’Meggyőződésem, hogy azok az emberek, akik valami oknál fogva nem tudtak jelen lenni a rendezvényen, valamelyest részesülhetnének abban az élményben, ami akkor és ott megilletett minket.’

A Márton Áron Szakkollégium és munkatársai elkötelezettek abban, hogy a Határon túli állásbörze egy évről évre visszatérő rendezvénnyé váljon, melyen újabb és újabb végzős évfolyamok hallgatói ismerkedhessenek meg az aktuális szülőföldi munkavállalási, boldogulási lehetőségekkel. Hiszen igazi választási helyzetről akkor beszélhetünk csupán, ha ismerjük az egyik és a másik oldalon kínálkozó lehetőségeket is. Egy következő állásbörze alkalmával érdemes lehet figyelmet fordítani a határon átívelő programokra és az ilyen tevékenységet végző vállalkozásokra is.

A szervezők ezúton is szeretnék kifejezni köszönetüket a börze szervezésében részt vevő határon túli szakmai partnereik felé, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház munkatársainak.


A 2016. április 1-i börze kiállítóit, a cégek és szervezetek tevékenységét valamint a börze programját az alábbiakban tekinthetik át. Az elérhetőségi információk és a honlapjaik által eligazodhatnak, milyen álláslehetőséget kínálnak mostanában.


 

Bemutatkozó videók


A börze kiállítóit, a cégek és szervezetek tevékenységét az alábbiakban áttekinthetik.

(Az elérhetőségi információk és a honlapjaik által eligazodhatnak, milyen álláslehetőséget kínálnak napjainkban.)

 

 

Az elhangzott előadások közül néhány diasorát, összegzését itt találják meg:

letölthető előadások (feltöltés alatt)

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
18
November
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések