Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bemutatkozás

A Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiuma (BI MÁSZ) erősíti a külhoni magyar fiatalok kötődését az anyaországhoz, segíti őket magyar nyelvű tanulmányaikban akár szülőföldjükön, akár Magyarországon. A budapesti, debreceni, szegedi és pécsi szakkollégium feladata a Magyarországon tanuló határon túli hallgatók támogatása, tehetséggondozása, kollégiumi elhelyezésük és szakkollégiumi képzésük biztosítása. Kapcsolatot tartanak a határon túli oktatási intézményekkel, és partner információs irodákkal, a Kárpát-medence valamennyi régiójára kiterjedő kutatásokat, nyári egyetemeket és konferenciákat szerveznek.  A BI MÁSZ tehetséggondozói és kutatói ösztöndíjpályázatokat bonyolít a kiemelkedően tehetséges határon túli magyar hallgatók és doktoranduszok részére, a szakkollégiumi programban kiváló eredményeket elért hallgatók számára, segíti hazatérésüket és majdani beilleszkedésüket, pl. a szülőföldön végzett szakmai gyakorlatok ösztöndíjazásával, illetve a szülőföldi többségi nyelvek oktatásával – szinten tartásával.  A kiemelkedő tehetségű hallgatók számára publikálási lehetőséget biztosít. A szakkollégium fontos szakmai feladata a Kárpát-medence magyar oktatási és tudományos intézményeit tartalmazó adatbázis folyamatos frissítése és feldolgozása.

A BI MÁSZ egyúttal - az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve – a határon túli közoktatási és felsőoktatási pályázatok lebonyolító szervezete. A határon túli információs irodákkal és a határon túli regionális ösztöndíjtanácsokkal egyeztetve szervezi a tematikus szaktáborok, tanulmányi versenyek, módszertani központok, pedagógusszövetségek, hallgatói szervezetek, szülőföldi nyári akadémiák, szülőföldi pedagógus továbbképzések pályáztatását, valamint a tankönyv- és taneszköz fejlesztés, szórvány-oktatási tevékenység, Julianus testvériskolai program támogatását. Ösztöndíjak segítik mind a magyarországi felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatókat, mind pedig a szülőföldjükön tanuló mesterképzősöket és doktoranduszokat.

A budapesti Márton Áron Szakkollégiumban működő egyetemi előkészítő képzés ösztöndíjára a külhoni magyar fiatalok  az EMMI és a BI MÁSZ közös pályázatával, a nem magyar anyanyelvű külföldi állampolgárok pedig kétoldalú kulturális egyezmények alapján pályázhatnak.         

Az előkészítő során megfelelő szaknyelvi kompetenciákat és emelt szintű érettségi vizsgának megfelelő szaktárgyi tudást sajátíthatnak el a külföldi diákok, hogy az érettségi vizsga letétele után felkészülten folytathassák felsőfokú tanulmányaikat.   

A folyamatosan épülő Balassi-alumnus program keretében az elmúlt évtizedekben végzett, több tízezer egykori diák továbbra is kapcsolatban maradhat egymással és az alma materrel.

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
26
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések