Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bemutatkozás

Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégium
Pécsi Szakkollégium

7634, PÉCS, RÁCVÁROSI U.70./2.
Kollégiumvezető: Vázsonyi Ottó (06-30-556-6663)

A Márton Áron Szakkollégiumok (MÁSZ) alapvető célja:

1. A Magyar Felsőoktatásban résztvevő határon túli hallgatók szakmai szempontból eredményes magyarországi tartózkodásuk biztosítása. Minél kevesebb zökkenővel járó beilleszkedés megteremtése. (szállás, képzés, információközvetítés, ösztöndíjazás), alapvető cél, hogy a tanulmányaik alatt sem veszítsék el kapcsolatukat a szülőfölddel,
2. Minél több hallgató szülőföldre történő visszatérésének elősegítése, elsősorban szakmai és anyagi segítségnyújtás:

szakkollégiumi képzés: szülőföldi munkerőpiacon helyzeti előnyt biztosító kurrens ismeretek átadása,

hazatérési ösztöndíj és támogatás: az OM által adományozott ösztöndíj egy részének szülőföldi munkába állás után történő folyósítása.

(A MÁSZ programja számára egyértelműen irányadó az intézmény névadójának, Márton Áron gyulafehérvári püspöknek az 1940-es évek elején tanúsított magatartása, amikor a püspök a román fennhatóság alatt álló Dél Erdélyben - minden hívó szó ellenére - a helyben maradást választotta, hiszen nem akarta "nyáját pásztor nélkül hagyni".)
A pécsi Márton Áron Szakkollégium
- 2001 őszén a vidéki városok közül a három legnagyobb határon túli hallgatói centrumban (Szeged, Debrecen, Pécs) önálló kollégiumi épületben létesültek vidéki Márton Áron Szakkollégiumok: szeptemberben Szegeden 150 fővel, októberben Pécsett 100 fővel és novemberben Debrecenben 104 fővel.
- A három egyetemi város vidéken nemcsak a legnagyobb tömegben fogad határon túli hallgatókat, hanem ezen egyetemek komoly határon túli kötődésekkel, kapcsolatokkal is rendelkeznek.
Pécsett évek óta megoldatlan volt a határon túli hallgatók kollégiumi elhelyezése és fogadása;
- a külön kollégiumi épületet az indokolta, hogy a határon túlról érkezett diákok speciális hallgató réteget képeznek, sajátos problémákkal, ezek segítségére nyújt komplex szolgáltatásokat a MÁSZ (szállás, adminisztációs segítség, szakkollégiumi képzés), amely így komoly terheket vesz le az egyetemi adminisztráció válláról.
A kollégiumban zajlik az állami finanszírozott hallgatókkal kapcsolatos összes adminisztráció. Így minden, számukra fontos, információhoz, nyomtatványhoz, igazoláshoz egyszerűen és gyorsan jutnak hozzá a hallgatók. Minden alapvető dokumentum, mely az idegenrendészeti eljárásokhoz szükséges gyorsan és személyreszabottan érkezik meg a hallgatókhoz. Ugyanakkor az ügyes bajos dolgaikat is a lehető leggyorsabban igyekszik megoldani a kollégium.

-A pécsi MÁSZ épülete a Rácvárosi úton található, 1982-ben épült. Akkor még munkásszállóként adták át, de a későbbiek folyamán volt átlépző központ, majd hadikórház, később pedig panzió. Az épületbe először 2000 őszén költöztek be a határontúli hallgatók, akkor még ideiglenes jelleggel, mint a bérelt férőhelyre. Az épület felújítása 2001 júliusában kezdődött el és 2001 október 4-én már beköltöztek a hallgatók. Mintegy 79 millió forintba került a beruházás, melynek során Pécsen a legkorszerűbb egyetemi kollégium jött létre. Összesen 100 fő elhelyezésére van lehetőség. A felújítás során az épület egésze új bútorokkal került berendezésre. Három ágyas, mosdóval, zuhanyzóval, hűtővel felszerelt szobákba kerülnek elhelyezésre a hallgatók. Minden szoba rendelkezik fővonalas telefonnal, valamint internet csatlakozási lehetőséggel. A szobák többségéhez erkély is tartozik. Két tanuló, egy társalgó, két konyha egy számítógép terem, áll a rendelkezésre a diákoknak. Mindenki számára szabadon használhatóak a kollégium eszközei: mosógép, porszívó, vasaló. A szórakozásra is van lehetőség. Házimozival, projektorral videóval, valamint HI-FI toronnyal rendelkezik az épület, melyet mindenki szabadon tud használni. Sportolási lehetőség is van, hiszen a kollégium rendelkezik egy bitumenes kézilabda pályával, melyet éjszaka is lehet használni, valamint konditerem is található az épület alagsorában. Azoknak a hallgatóknak pedig, akik szeretnek kerékpározni, fedett kerékpártároló áll a rendelkezésükre.
A hallgatók
- A 100 beköltöző hallgató több mit kétharmada Vajdaságból, és Horvátországból érkezik, de szépszámmal érkeznek Kárpátaljáról és Felvidékről és Erdélyből is.
A hallgatók túlnyomó többsége a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi illetve Természettudományi karán folytat tanulmányokat, de többen tanulnak az Orvosi Karon, az Egészségügyi Főiskolán is.
A szakkollégiumi képzés
- Az épületben megvalósuló ingyenes szakkollégiumi képzés az egyetemi tanulmányokat kiegészítő, valamint a munkerőpiacon ma már nélkülözhetetlen készségek és képességek, kurrens ismeretek elsajátítását segíti:

Alapozó tanulmányok (nyelvi képzés, különböző szinteken, helyesírás)

Felzárkóztató tanulmányok (Kárpát-medencei ismeretek, Közép-Európai történelmi és politikai ismeretek, Magyarország történelme, földrajza, művelődéstörténete) 

 Kiegészítő tanulmányok (karriertervezés, művészeti ismeretek)

 

A pécsi MÁSZ kurzusai színesítik a PTE képzési kínálatát: a többségében egyetemi tanárok által tartott órákat az egyetem 2001-től felvette a tanrendjébe is, elismerve kreditpontokként az itt végzett tanulmányokat, s ennek köszönhetően a kisebbségi téma iránt érdeklődő magyarországi hallgatók is beiratkozhatnak a kurzusokra.

Az oktatás mellet azonban kulturális lehetőségeket is nyújt a kollégium. Évente vannak szépművészeti és kulturális kiállítások, előadások, melyek kapcsolódnak a hely szellemiségéhez

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
20
Január
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések